بازاریابی دهان به دهان برای جذب مشتری
- کسب و کار
- مدرسه مهارتی
- 4 دقیقه
فهرست مطالب :
بازاریابی دهان به دهان رو زیاد شنیدیم. آگاه کردن مردم از محصولات و خدمات، مهمترین کاریه که بعد از راهاندازی کسبوکار باید انجام بدین. راههای زیادی برای معرفی محصولات به مشتریان وجود داره؛ اما سوال اصلی اینه که کدوم روش بازاریابی تاثیر بیشتری داره؟ فرض کنید یه فروشگاه اینترنتی لباس دارید و تبلیغاتتون رو تو فضای مجازی انجام دادید. یه مشتری به اسم محمد تبلیغ شما رو تو اینترنت دیده و قصد خرید داره.
دوست محمد قبلاً از یه فروشگاه اینترنتی دیگه لباس خریده و راضی بوده. به همین دلیل به محمد پیشنهاد میکنه که از همون فروشگاه خرید کنه. به نظر شما، محمد داستان ما به تبلیغات شما بیشتر از دوستش اعتماد میکنه؟ معمولاً مشتریان به توصیههای اطرافیان بیشتر از تبلیغات فروشگاهها اهمیت میدن. به همین دلیل باید کاری کنیم که مشتری، فروشگاه یا کالاهای ما رو به دیگران پیشنهاد بده.
بازاریابی دهان به دهان چرا مهمه؟
وقتی یکی از مشتریان شما فروشگاهتون رو به فرد دیگهای معرفی میکنه، در اصل برای شما تبلیغات کرده. به این نوع تبلیغات، بازاریابی دهان به دهان میگن. معمولاً مردم دوست دارن تجربه خریدشون رو با دیگران به اشتراک بذارن. از طرف دیگه، دوستان و اطرافیان هم علاقه دارن که از تجربه خرید ما استفاده کنن. مثلاً وقتی کفش جدیدی میخرید، احتمالاً دوستانتون از شما میپرسن: “کفش رو چند خریدی؟ از کجا خریدی؟ جنسش خوبه؟”
شما هم در جواب دوستانتون فروشگاهی که از اونجا خرید کردید رو معرفی میکنید. به همین سادگی و بدون پرداخت هیچ هزینهای، فروشگاه شما به وسیله مشتریان تبلیغ میشه. اگه محصولات و خدمات شما برای مشتریان مناسب باشن، بازاریابی دهان به دهان تاثیر زیادی روی افزایش مشتری فروشگاهتون داره. اما اگه مشتری از خریدش راضی نباشه، بازاریابی دهان به دهان نتیجه عکس داره.
مثالهای واقعی از بازاریابی دهان به دهان
فرض کنید یه مشتری به اسم مینا از فروشگاه شما روسری خریده. وقتی اطرافیان مینا روسری جدیدش رو میبینن، در مورد فروشگاه و قیمت محصول ازش سوال میکنن. حالا مینا فروشگاه شما رو به ۵ نفر معرفی کرده. همین ۵ نفر هم وقتی تو جمع دوستان یا همکارانشون هستن، در مورد خرید مینا صحبت میکنن و به همین ترتیب هر کدوم از این ۵ نفر هم فروشگاه شما رو تبلیغ میکنن. این چرخه تبلیغاتی همینطور ادامه پیدا میکنه. در نتیجه بدون اینکه لازم باشه کاری انجام بدید، فروشگاهتون مدام تبلیغ میشه.
معایب بازاریابی دهان به دهان
بازاریابی دهان به دهان احتمالاً شما رو یاد ضربالمثل “یک کلاغ، چهل کلاغ” میندازه. بزرگترین مشکل بازاریابی دهان به دهان اینه که شما به عنوان صاحب کسبوکار، هیچ کنترلی روی اون ندارید. یعنی افرادی که از شما خرید نکردن، ممکنه طوری از شما تعریف کنن که توقعات بیش از حدی در مشتریان ایجاد بشه. مثلاً فردی که کالایی رو با قیمت مناسب از شما خریده، فروشگاهتون رو به یک نفر دیگه معرفی میکنه. اون فرد هم به یک نفر دیگه میگه که فروشگاه شما کالاهاش رو مفت میده.
نتیجهگیری
در نتیجه، اصل مهم در بازاریابی دهان به دهان اینه که محصولات با کیفیت رو با قیمت مناسب به مشتری بفروشید. با این کار فروشگاه شما به تدریج بین مردم شناخته میشه و حتی افرادی که از شما خرید هم نکردن، فروشگاه شما رو معرفی میکنن. در کنار بازاریابی دهان به دهان باید از روشهای دیگهای هم برای افزایش فروش استفاده کنید. در مطلب «چگونه سایت خود را بازاریابی کنیم؟» راههای دیگهای رو هم برای افزایش مشتری معرفی کردیم.
نکته آخر
مثلاً چند وقت پیش دنبال خرید یه قطعه برای ماشین بودم. وقتی برادرم متوجه شد، به من گفت: “شنیدم مغازه فلانی جنساش رو خیلی ارزون میده”. طبق پیشنهاد برادرم به همون مغازه رفتم و در نهایت هم از اونجا خرید کردم. نکته جالب ماجرا اینجاست که برادرم فروشگاهی رو تبلیغ کرد که حتی از اونجا خرید هم نکرده بود. دلیلش اینه که برادرم از چند نفر شنیده بود که این مغازه ارزانتر از جاهای دیگه است.
بازاریابی دهان به دهان سنتی و مدرن
همونطور که گفتیم، بازاریابی دهان به دهان از طریق تعامل و روابط بین مردم شکل میگیره. در قدیم که ابزارهای ارتباطی پیشرفته و امروزی نبود، ارتباطات مردم فقط از طریق دیدن همدیگه شکل میگرفت. اما پیشرفت تکنولوژی و رشد اینترنت بین مردم باعث شده که ارتباطات مجازی هم شکل بگیرن. به همین دلیل بازاریابی دهان به دهان به دو نوع سنتی و مدرن تقسیم میشه.
روش سنتی نتیجه ارتباطات مستقیم و فرد به فرده. مثالها و توضیحاتی که تا اینجا گفتیم، همه در مورد بازاریابی دهان به دهان به روش سنتی بودن. در سالهای اخیر ارتباطات مستقیم جای خودشون رو به ارتباطات مجازی دادن. مردم دیگه مثل سابق دور هم جمع نمیشن و بیشتر از طریق تلفن و اینترنت با هم در تماس هستن. به همین دلیل تاثیر بازاریابی دهان به دهان به شیوه مدرن، مدام بیشتر میشه.